Un trio de cercetătorii din Imperial College în Londra a creat a nouă tehnică pentru obținerea nano-filmelor care nu numai că are nevoie de mai puțină energie dar se obține un produs care este rezistent față de solvenții organici. În lucrarea lor publicată în jurnalul Science, Santanu Karan, Zhiwei Jiang și Andrew Livingston descriu noul proces și câteva domenii de aplicare. Viatcheslav Freger de la Technion – Institutul de Tehnologie din Israel descrie munca efectuată de echipă într-o nota perspectivă în același jurnal, scoțând în evidență cele mai importante două inovații dezvoltate de echipă.
După cum notează Freger, separarea moleculelor din materiale ca parte de dezvoltare a unor produși este o etapă scumpă în dezvoltarea produsului – adesea este necesară aplicarea de căldură ca parte a unei tehnici de evaporare – a alternativă mai ieftină ar fi filtrele, dar tentativele de dezvoltare a lor pentru diverse aplicații a fost împiedicat de acțiunea solvenților. În această nouă încercare, cercetătorii descriu o nouă tehnică care permite crearea de nano-filme de două ori mai permeabile decât cele în uz curent si au aduc beneficiul unei suprafețe specifice mai mari și prezintă stabilitate mecanică îmbunătățită.

Membranele dezvoltate de echipă au fost create folosind o versiune modificată de polimerizare la interfață, unde prin utilizarea unui strat de sacrificiu pentru a susține amestecul și a trata filmul. Ei au inceput prin sintetizarea unei membrane de clorură de m-fenilendiamină – trimesoil. Materialul a fost apoi intins pe o altă membrană de textură ”mototolită” (o altă inovație a lor) cu rol de creștere a ariei suprafeței. Procesul se încheie prin expunerea filmului la un solvent de umflare pentru a sporii porozitatea. Rezultatul este o membrană cu grosimea de aproxx. 10 nm (de similară dimensiune cu membrana celulară) capabilă de filtrarea moleculelor ca parte a procesului de producție. Testările efectuate au arătat că membrana este capabilă să filtreze 112 litri pe metru pătrat pe oră la 1 bar presiune, care este de aproximativ dublu față de capacitatea membranelor de uz curent.
Conform rezultatelor echipa propune aplicații în inginerie chimică rezultând posibile economii semnificative.
Sursă: http://phys.org/news/2015-06-technique-requires-energy-nanofilms.html