DISTRIBUIȚI
Modele moleculare ale nanotuburilor de carbon și grafene în amestec cu panza produsă. Credit: arXiv
Modele moleculare ale nanotuburilor de carbon și grafene în amestec cu panza produsă. Credit: arXiv

mătase-nanotuburi-carbon-grafene
mătase-nanotuburi-carbon-grafene

O echipă de cercetători din Italia a descoperit că prin simpla pulverizare a unei soluții cu conținut de nanotuburi de carbon asupra unui păianjen ii poate oferi păianjenului abilitatea de a țese pânze mai puternice. În lucrarea publicată pe serverul arXiv sunt prezentate experimentele realizate atât cu soluții de grafene, cât și cu nanotuburi de carbon și rezultatul puliverizării acestora asupra unor păianjeni obișnuiți. Intrigați de eforturile cercetărilor anterioare care au studiat posibilitatea imbunătățirii mătăsii păianjenului prin pulverizarea asupra lui sau prin hrănirea lui cu diferite materiale (titan, zinc, aluminiu, plumb etc) pentru a îmbunătăți proprietățile mecanice, electrice, magnetice sau chiar de fluorescență ale mătasei, cercetătorii s-au intrebat ce s-ar întâmpla în cazul în care ar pulveriza arahnidele cu o soluție de grafene sau de nanotuburi de carbon. Pentru a afla răspunsul au adunat o serie de păianjeni din familia Pholcidae din apropierea laboratorului, apoi au început procesul de pulverizare a unei soluții de nanotuburi de carbon pe zece dintre ei și o soluție de grafene pe 5 dintre ei (particule cu diametre cuprinse între 200-300 nm).
Din păcate, 4 păianjeni au murit la scurt timp după, câțiva au fabricat pânze de calitate slabă, dar alții au produs pânze mai puternice decât cele pe care le produc în mod obișnuit.

Testele au arătat că o parte din mătasea cu conținut de nanotuburi a devenit de 3.5 ori mai puternică decât mătasea produsă de specia Caerostris darwini, care e considerată cea mai puternică mătase naturală produsă de păianjeni.

De asemenea, o examinare în detaliu, folosind spectroscopia Raman a arătat semnale specifice în probele din zonele unde nanotuburile erau prezente în mătase. Cercetătorii nu știu cum carbonul, fie el din grafene, fie el din nanotuburile de carbon, s-a integrat în mătase, dar au exclus posiblitatea că acesta a inundat mătasea atunci când aceasta a ieșit, fiindcă uniformitatea mătasei era prea bună – ei cred că păianjenii absorb materiale din mediul lor apropiat și le folosesc drept ingrediente la fabricarea mătasei. Rezultatele sugerează că prin această metodă este posibilă producția la cantități mici chiar daca nu sunt încă foarte clare direcțiile de aplicare.

arXiv:1504.06751
Sursa:http://phys.org/news/2015-05-spiders-carbon-nanotubes-superstrong-webs.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ