DISTRIBUIȚI
Evaluarea activității catalitice in oxidarea metanului la 400C

Materialele compozitele din metale nobile fixate pe structuri de grafene (Metal/G) sunt utilizate predominant ca, catalizatori în sintezele organice, celule de combustie, supercapacitori, celule solare și senzori. Totuși, compozitele  Metal/G reacționează ușor cu oxigenul generând oxizi de carbon gazoși la încălzire. Din acest motiv, dezvoltarea de compozite Metal/G stabile termic este de mare importanță.

Yuta Nishina de la Universitatea Okayama și colegii s-au concentrat pe dezvoltarea de sinteze într-un singur pas de compozite platină/grafenă acoperite cu silice (Pt/G) cu rezistență ridicata la temperaturi mari. În acest scop, hidrosilanul a fost folosit ca reactant cu rol dublu: pentru formarea nanoparticulelor de platină și acoperirea grafenelor  cu silice.

Prepararea într-o singură etapă a compozitelor Pt/G acoperite cu siliciu
Prepararea într-o singură etapă a compozitelor Pt/G acoperite cu siliciu

Rezistența termică a compozitelor Pt/G a fost evaluată printr-o reacție catalitică de oxidare a metanului la 400°C. Comparat cu compozitele Pt/Carbon disponibile comercial, a căror activitate catalitică scade semnificativ după 40 minute, compozitul Pt/G acoperit cu siliciu s-a păstrat activ pentru mai bine de 2 h. Compozitul Pt/G preparat fără hidrosilan nu a prezentat activitate ridicată.

Catalizatorii recuperați au fost analizați, iar echipa a descoperit ca aproape toți atomii de carbon din compozitul Pt/carbon comercial au dispărut. De asemenea au observat și comasarea particulelor de Pt. Pe de altă parte, compozitul Pt/G și-a păstrat structura de-a lungul procesului.

Observare  a Pt/G și Pt/C înainte și după oxidarea metanului prin TEM
Observare a Pt/G și Pt/C înainte și după oxidarea metanului prin TEM. Credit: phys.org

Strategia de acoperire cu siliciu ar putea fi aplicabilă nu doar pentru Pt, dar și pentru alte metale nobile. Stabilitatea prelungită a compozitelor Metal/G  va contribui la reducere consumului global de metale nobile.

Sursă: http://goo.gl/E9qoQD

DOI: 10.1039/C4CC10298C

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ